Suuntaa-antavia suosituksia

Alla olevat suositukset ovat yksinomaan suuntaa antavia, ja niiden lähtökohtana on tyypillisen, kroonista ekseemaa sairastavan potilaan paikallissteroidihoito.
Periaatteet muiden kroonisten tulehduksellisten ihotautien, kuten psoriaasin, hoidossa eivät eroa suuresti toisistaan.
Yksittäisissä konkreettisissa ja spesifeissä sairauksissa, kuten lichen ruberissa, voi kuitenkin olla välttämätöntä poiketa yleisistä periaatteista ja hoitaa aggressiivisemmin kuin mitä seuraavassa suositellaan.

 • Ideaalitilanteessa paikallissteroidin vahvuudeksi on aina valittava matalin vaikuttava vahvuus.
 • Jos vahvalla paikallissteroidilla saavutetaan esim. hyvä oireiden hallinta, mutta nopea sairauden uudelleen puhkeaminen, kun lääkettä yritetään lopettaa, on siirryttävä keskivahvoihin valmisteisiin ja katsottava, pysyvätkö oireet kurissa sen avulla.
 • Erittäin vahvoja paikallissteroideja on käytettävä asteittain hoitokertoja vähentäen kämmen- ja jalkapohjiin sekä hiuspohjaan, ja muualla ainoastaan lyhytaikaisesti. Ei kuitenkaan koskaan kasvoissa, taivealueilla eikä lapsilla.
 • Vahvat paikallissteroidit ovat usein ensisijainen valinta tunnettuihin ongelma-alueisiin, kuten käsiin ja sääriin. Niitä ei myöskään saa käyttää milloinkaan kasvoissa eikä taivealueilla. Vain lyhytaikaiseen käyttöön varttuneemmille lapsille.
 • Keskivahvat paikallissteroidit ovat hyvin turvallisia aikuisille, vaikkakin mietoja steroideja on kokeiltava arimpiin paikkoihin. Niitä voidaan käyttää lapsille, mutta samojen alueiden pitkäaikaista hoitoa on syytä välttää samoin kuin aivan pienten lasten pitkäaikaishoitoa ylipäätään.
 • Miedot steroidit eivät ole niin tehottomia muihin steroideihin nähden ja niitä on kokeiltava, jos odotettavissa on pitkäaikainen hoito.
 • Voitelu on aloitettava mahdollisimman ohuella kerroksella ja aluksi vain kerran vuorokaudessa.
 • Vain voimakkaassa kutinassa tai muutaman päivän jälkeen tehottomaksi osoittautuneessa hoidossa on käytettävä perinteistä hoitoa kahdesti vuorokaudessa.
 • Antimikrobisesti vaikuttavia yhdistelmävalmisteita käytetään kuitenkin aina vähintään kahdesti vuorokaudessa.
 • Pääperiaatteena lääkkeen lopettaminen on aloitettava 2-3 viikon jälkeen, joko harvemmin voitelukerroin tai miedommalla paikallissteroidilla.
 • Rebound-ilmiön välttämiseksi suositellaan 2-3 voitelua 2 vuorokauden välein hoidon päättymiseen asti.

Annostus

 • Aikuinen henkilö, jolla on krooninen molemmanpuoleinen käsiekseema, tarvitsee vahvaa paikallissteroidia yllämainittujen suositusten mukaisesti noin 15 g ensimmäisenä kuukautena ja ylläpitoannokseksi noin 4-6 g kutakin seuraavaa kuukautta kohden, jos ekseema pysyy kurissa, tai noin 10 g kuussa hankalamman ekseeman oireiden hallintaan.
 • Vastaavasti laajalle levinnyttä, kroonista ekseemaa sairastava aikuinen tarvitsee noin 60-70 g ensimmäisenä kuukautena ja jatkossa 20-30 g kuukautta kohden.
 • 3-5 -vuotias lapsi tarvitsee laajalle levinneeseen ja krooniseen ekseemaan noin 30 g mietoa tai keskivahvaa paikallissteroidia ensimmäisenä kuukautena ja sen jälkeen 10-20 g kuukautta kohden, kunnes ekseema on hoidettu.
 • Alle 1-vuotias lapsi tarvitsee noin puolet tästä määrästä.
 • Tietyissä tapauksissa, joissa ekseema on laajalle levinnyt ja ympäröivä iho saa pakosta osansa paikallissteroidista, yllä mainitut määrät eivät todennäköisesti osoittaudu riittäviksi.
 • Tämä johtuu siitä, että systeemisiä haittavaikutuksia kuvataan vasta vahvalla kortikosteroidilla suuruusluokassa 30 g vuorokaudessa (imeväisikäisellä 10 g päivässä), terapeuttisen indeksin sanotaan kuitenkin olevan tyydyttävä.

Mikäli tarvittava kortikosteroidin määrä kuitenkin osoittautuisi ongelmallisen korkeaksi, on ensin tutkittava, onko potilas ymmärtänyt paikallishoidon periaatteet (niin ohut kerros kuin mahdollista), ja sen jälkeen, onko tarvetta täydentävälle kalsineuriiniestäjä-, valo- tai systeemiselle immunosuppressiohoidolle.

Aivan pienille lapsille ei näitä aineita periaatteessa suositella. Tällöin hoitoa on täydennettävä profylaktisella ihonhoidolla, kosteusvoiteella ja antihistamiineilla kutinan lievittämiseksi, sekä perusteellisella tiedolla siitä, mitä etuja on johdonmukaisesta ja haittavaikutuksiltaan vähäisestä miedompien paikallissteroidien käytöstä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *