Kroonista ihotautia sairastavat potilaat

Kroonista ihotautia sairastavat potilaat ja pitkäaikaiset haittavaikutukset

Myös kroonista ihotautia sairastavat potilaat pelkäävät monia vuosia jatkuvan paikallissteroidihoidon pitkäaikaisvaikutuksia. Pelkoon ei kuitenkaan ole kovin suurta syytä.

  • Ei ole esimerkiksi todettu suurempaa ihosyövän tai muun sairauden esiintyvyyttä, joka voitaisiin lukea paikallissteroidien käytön syyksi.
  • Ihoa ohentava vaikutus ei tähänastisten kokemusten perusteella ole pitkäaikaishaittavaikutus, mikäli yksittäisten ihoalueiden hoidossa pidetään taukoja, joiden aikana iho ehtii palautua ennalleen.
  • Vaikka potilas rasvaakin itseään paikallissteroidilla joka päivä, ongelmallista ei kuitenkaan ole välttämättä se, että tauti siirtyy paikasta toiseen, minkä vuoksi tulee hoitaa uusia ihoalueita, koska sillä välin valmiiksi hoidetut alueet ehtivät palautua ennalleen.
  • Vaikka tutkimuksissa pystytäänkin mittaamaan vahvan paikallissteroidihoidon aikana veren kortikosteroidipitoisuuden nousua, systeemiset haittavaikutukset, kuten lisämunuaiskuoren suppressio ja cushing-oireet, ovat käytännössä äärimmäisen harvinaisia ja yleensä syntyneet käytettäessä vahvoja kortikosteroidivoiteita laajoilla ihoalueilla pitkiä aikoja.

On kuitenkin huomioitava, että taipeiden ihoalueet ja erityisesti scrotum voivat läpäistä suurempia kortikosteroidimääriä kuin muut alueet. Samoin okkluusiossa käytetty paikallissteroidi vaikuttaa moninkertaisesti samalla tavoin. Alentunut maksan tai munuaisten toiminta voi lisätä myös herkkyyttä paikallishoitonakin annettuja kortikosteroideja kohtaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *