Ihon ohentuminen

Ihon ohentuminen on tavallisin potilaiden ilmaisemista huolista.

  • Ihon tilapäinen ohentuminen on kuitenkin aina oletettavaa käytettäessä keskivahvoja, vahvoja ja erittäin vahvoja paikallissteroideja. Tämä johtuu siitä, että paikallissteroidit jarruttavat ihosolukon normaalia jakautumista ja glykosaminoglykaanien muodostusta.
  • Mikäli samalla ihoalueella käytetään vahvaa paikallissteroidia kahdesti vuorokaudessa, ihon mitattavissa olevaa ohentumista syntyy 2-4 viikon jälkeen (lääkkeen vahvuudesta riippuen), mutta iho normalisoituu täydellisesti 1-2 viikon hoitotauon jälkeen, nopeimmin vahvuuden ollessa pienempi.
  • Hoito kahdesti vuorokaudessa miedoilla paikallissteroideilla kuudenkaan viikon ajan ei ole aiheuttanut mitattavissa olevaa ihon ohentumista.
  • Useat uudet laadunvarmistustutkimukset ovat osoittaneet, että kerran vuorokaudessa käytetyillä paikallissteroideilla on tulehduksellisissa ihotaudeissa sama teho kuin perinteisellä kahdesti vuorokaudessa otettavalla hoidolla.
  • Yhdellä vuorokausiannoksella voidaan odottaa myöhempää ja vähäisempää ohimenevää ihon ohentumista ja sen nopeampaa korjaantumista.
  • Vahvat kerran vuorokaudessa annetut paikallissteroidit kahden viikon ajan ja sen jälkeen kerta viikossa 16 viikkoon asti eivät ole aiheuttaneet osoitettavissa olevaa ihon ohentumista.
  • Pysyvä ihon ohentuminen johtuu ihon sidekudoksen hajoamisesta ja näkyy arpijuovina. Tämä haittavaikutus edellyttää yleensä vahvojen tai erittäin vahvojen paikallissteroidien käyttöä useampaan kertaan vuorokaudessa monien viikkojen tai kuukausien ajan. Erityisiä riskialueita ovat kasvot, kaula, kainalot, nivuset ja reiden sisäpinnat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *